Este Romania mai aproape de situatia Greciei decat Spania sau UK?

Zilele acestea am urmarit (cu ingrijorare) evenimentele sociale din Grecia. Oamenii au iesit in strada, au demonstrat, au dat foc unor banci, au murit oameni nevinovati. Este o situatie ingrijoratoare si care poate afecta alte state din Europa si nu numai.

Oamenii politici si expertii in economie au tinut sa ne asigure ca Romania nu poate ajunge in situatia Greciei. Datoria publica a Romaniei este cu mult mai mica, sistemul bugetar din Romania (desi are multe defecte si este necesara o reforma profunda) este intr-o stare cu mult mai buna decat in Grecia (unde sporurile si beneficiile au dus la un deficit bugetar anual de 1213%). Din punctul lor de vedere nu avem de ce sa ne ingrijoram.


Pe de alta parte se discuta in ultima vreme de situatia altor state din Europa (Spania, Portugalia, Irlanda, Italia, cateodata si Marea Britanie) care ar putea ajunge intr-o situatie similara cu cea a Greciei din cauza problemelor economice si politice cauzate de criza. Toate statele mentionate au avut deficite bugetare imense in ultimii doi ani iar unele dintre ele au datorii publice impresionante. Un scenariu similar cu cel al Greciei.

Cu toate acestea, pericolele in Romania (si in unele tari din Europa Centrala si de Est) pot fi in opinia mea chiar mai mari decat in aceste tari. Pericolul vine in principal dinspre domeniul social.

In evolutia fiecarei crize a sistemului statal pot fi urmarite cateva faze. Are loc o faza de debut in care criza este limitata la un subsistem anume (economic, politic etc). In cazul crizei actuale debutul a avut loc in sectorul economic (provenind in principal din sectorul financiar). Urmatoarea faza este cea de evolutie a crizei in care are loc o extindere a acesteia in alte subsisteme. In numeroase tari criza economica a generat o criza politica. Au avut loc caderi de guverne sau guvernele care au ramas in functie au fost puse in situatia de a lua masuri extrem de nepopulare care le-au erodat puternic credibilitatea. Ultima faza, de apogeu a crizei, are loc in momentul in care criza cuprinde intreg sistemul statal prin generalizarea in subsistemul social a unei situatii profunde de criza. Au loc miscari de strada (uneori violente), proteste de mare amploare etc.

Acest stadiu a fost déjà atins in Grecia si este posibil sa fie atins si in alte tari daca problemele economice si politice persista. Sa speram ca in Grecia nu va mai exista o faza de deteriorare pentru ca faza finala este cea de distrugere/disolutie a statului (cetatenii isi pierd increderea in institutia statala, in organizatiile acestuia si statul nu isi mai poate indeplini functiile).

De ce spun ca Romania este intr-un pericol mai mare decat alte tari din Europa? In prezent criza in Romania a fost mentinuta la nivel economic (am evitat o criza politica majora, au avut loc alegeri prezidentiale fara mari probleme etc), insa la nivel social au loc niste evolutii impresionante care pot duce extrem de rapid criza din Romania intr-o faza culminanta. Aceste evolutii nu au fost generate neaparat de criza economica, insa sunt amplificate de aceasta.

Un studiu al IMD (Institute of Management Development) a relevat faptul ca Romania are capacitatea sociala cea mai scazuta de reactie in fata crizei economice.

http://www.worldcompetitiveness.com/App/Reporting/PDF/Consolid.pdf

http://www.imd.ch/research/publications/wcy/upload/Stress_Test.pdf

(Ca o remarca, in studiul prezentat Grecia ocupa locul 50/57 in domeniul social si locul 52/57 in indicele competitivitatii globale. Romania ocupa locul 57/57 in domeniul social si locul 54/57 in indicele competitivitatii globale)

Practic studiul acesta releva faptul ca societatea romaneasca este cel mai putin dispusa sa se adapteze in cazul modificarilor din structura sistemului national generate de criza economica. Societatea romaneasca este slab structurata, dezorganizata, cu dese porniri antidemocratice, uneori chiar haotica in actiunile sale- nu este un suport pentru actiunile guvernului sau ale mediului politic ci mai degraba o povara. Practic din toate domeniile analizate in studiul mentionat (perspectiva economica de ansamblu, mediul politic/guvern, firme, domeniu social) vulnerabilitatea cea mai mare pentru Romania porneste din domeniul social.

Societatea romaneasca are tendinta de a exacerba orice actiune a guvernului, a mediului de afaceri, a bancilor samd. Societatea romaneasca este opusa oricarei schimbari si poate reactiona violent la situatii care nu necesita acest lucru. Mass-media contribuie din plin in aceasta perioada la intretinerea unei stari de nervozitate accentuata. Cu alte cuvinte, chiar daca fundamentele economice sau politice nu conduc la posibilitatea trecerii la o faza de apogeu a crizei, pericolul cel mare vine din domeniul social care poate intra intr-un colaps neprovocat. O societate puternica a facut ca apogeul crizei sa fie evitat (in Islanda), o societate slaba poate impinge in colaps un sistem care nu se afla intr-o criza profunda.

In acest moment, la nivel global criza atinge domeniul social si se apropie de apogeul sau. Astazi in Grecia, maine poate in alte tari.

De aceea specialistii nostri in politica si economie trebuie permanent sa ia in considerare si efectul asupra sistemului social. Chiar daca actiunile sunt corecte, perceptia sociala trebuie luata in considerare. Nu spun ca guvernul sau economistii nu trebuie sa ia masurile dure aferente unei perioade de criza, insa trebuie acordata o atentie sporita perceptiei populatiei asupra masurilor luate. Cu tact si cu un sistem de “public relations” functional, efectul negativ asupra societatii poate fi atenuat. Statul trebuie sa fie in aceasta perioada mai apropiat de cetateni, chiar daca masurile luate sunt dureroase si afecteaza societatea. Avem nevoie de un stat echitabil, mai “uman”, care sa atenueze si sa compenseze lipsurile societatii romanesti.

Nu trebuie uitat ca statul este si o perceptie a cetatenilor lui. Chiar daca un stat este puternic (din punct de vedere politic sau economic), in situatia in care cetatenii isi pierd increderea in el are loc in mod necesar fie o reforma a acestuia (revolutie, lovitura de stat etc) ori o disolutie a acestuia (ajungand un stat slab). Elementul esential al fiecarui stat este populatia acestuia, societatea, si acest lucru nu trebuie uitat de oamenii politici si economistii romani.

© www.formidabilii.org 2010

1 thought on “Este Romania mai aproape de situatia Greciei decat Spania sau UK?”

Comments are closed.